Ett normandiskt hål

Per Ulfsson Falkner 1 september 2015
Äppelgranité

Trou normand, ett normandiskt hål, är en självklar del av en ordentlig middag. Det normandiska hålet är ett slags mellanrätt som oftast serveras före varmrätten i en lång meny. Poängen är att när du börjar bli ordentligt mätt ska du skapa ett hål för att få plats med nästa rätt. Ofta skapas hålet med en sorbet baserad på sprit (gärna calvados, traditionen kommer ju från Normandie). Just kombinationen kyla och alkohol är perfekt för att minska mättnadskänslan och stimulera matsmältningen. För att få bäst effekt ska den ätas snabbt så servera den i små portioner. 

Just nu har jag fastnat för den här enkla äppelgranitén på cider, calvados och lime. Perfekt för att skapa ett normandiskt hål. En granité är ännu enklare att göra än en sorbet och äppeltouchen är perfekt nu när äppelsäsongen inleds och det gärna finns äpplen i andra rätter på menyn.

> Äppelgranité med cider, calvados och lime