Nyårsmeny med lyxiga råvaror

Per Ulfsson Falkner 27 december 2015
Nyårslyx

Knappt har julbordet dukats undan förrän det är dags att planera nyårsmenyn. För mig är nyår lyx och det är råvarorna som ska stå i centrum. Här kommer tre rätter som definitivt kommer att att sätta guldkant på årets sista middag.

Rådjurstartar, sellerirösti och misoemulsion

Tartar är lyxigt och enkelt. Det krävs i princip ingen tillagning, bara bra råvaror. Här har köttet till tartaren halstrats snabbt för att få fram extra mycket av smakerna. Tartaren serveras på en smörstekt sellerirösti och med en mustig emulsion som smaksatts med miso.
> Rådjurstartar med sellerirösti och misoemulsion

Hummerfyllda rödtungsrullader, rotsakspuré och saffranssås

Lyxig fiskrätt med rödtunga och hummer. Den söta rotsakspurén balanseras av de syrade grönsakerna och saffranssåsen ger en fin brytning och en vacker färg.
> Hummerfyllda rödtungsrullader med rotsakspuré och saffranssås

Ingefärspäron, youghurtglass med yuzu och salt kolasås

Ibland är det kul att blicka bakåt. För mig doftar den här rätten sjuttiotal. Men den har fått en liten ansiktslyftning för att passa på en finare meny på 2000-talet.
> Ingefärspäron med youghurt- och yuzuglass och salt kolasås