Tre julbordsfavoriter med twist

Per Ulfsson Falkner 19 december 2015
Gingravad lax, brysselkål med fläsk och rökig senapssill

Få högtider kan konkurrera med julen när det gäller maten och det kan vara svårt att få plats med några nymodigheter på det traditionstyngda julbordet. Men jag brukar ändå försöka! En del nyheter kommer och går men några favoriter har kommit för att stanna på det Falknerska julbordet.

Här kommer tre av mina absoluta julbordsfavoriter med en twist - klassiska men ändå moderna. 

Gingravad lax

En gingravad lax med en tydlig enbärston gör sig riktigt bra på julbordet. Den får en mustigare smak som matchar den övriga julmaten. 
> Gingravad lax

Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter

En svensk variant av en brittisk julrätt. Men istället för pancetta och kastanjer har de små kålhuvudena få sällskap av fläsk och valnötter.
> Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter

Rökig senapssill med maltwhisky

Ett julbord blir inte komplett utan en hemgjord senapssill. Senap passar bra med en rökig ton så varför inte låta den få smak av en riktig rökig maltwhisky?
> Rökig senapssill med maltwhisky