Mousse på kamchatkakrabba med färska alger

Krabbmousse är festligt och elegant. Jag gör oftast krabbmoussen på kamchatkakrabba, eller kungskrabba som den också kallas, men det går givetvis bra med annan krabba också. Sallad på färska alger är klart fräscht till och då blir det gärna en del andra asiatiska smaker i moussen av bara farten.

Det här behöver du till åtta små amuser:

2 gelatinblad
Ett ben av kamchatkakrabba
1 msk hummerfond
1 msk mirin
1 dl crème fraiche
En nypa färsk koriander
1-2 tsk sweet chili
Färska alger
Gräslök

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter.
  2. Klipp upp krabbenet och hacka krabbköttet fint.
  3. Hetta upp hummerfond och mirin i en kastrull. Smält gelatinbladen.
  4. Vänd ner krabbköttet och crème fraiche. Smaksätt med koriander och sweet chili.
  5. Lägg moussen i en silikonform eller i små skålar och låt stelna några timmar i kylen.
  6. Fördela färska alger på små assietter och stjälp upp krabbmoussen. Garnera med klippt gräslök.

Tips!

Om du köper färska alger över disk så behöver du inte smaksätta dem. Du kan också köpa dem frystorkade och blötlägga själv. Smaksätt då gärna med en skvätt fisksås och sweet chili.

Mousse på kamchatkakrabba med färska alger