Ångad karamelliserad rabarber med hallonsnö, vaniljgrädde och granolacrunch
Läckert, fräscht och spännande. Inte lika avancerat som det låter även om det förstås är några moment. Både hallonsnön och granolacrunchen kan du dock förbereda i god tid.
Det här behöver du till fyra personer:
2-4 rabarberstjälkar
1/2 dl råsocker
Gör så här:
- Ansa och skala rabarbern men behåll skalen.
- Riv skalen i tunna remsor. Lägg dem i ett isbad tills det är dags för servering.
- Dela rabarbern i lagom stora bitar, ca 6-8 cm.
- Lägg rabarbern på en plåt och kör i ångugn tills de är genomkokta men fortfarande har kvar lite spänst (ca 10-15 minuter). Om du inte har tillgång till en ångugn kan du lägga rabarbern i ett durkslag och ånga över en kastrull med kokande vatten.
- Torka av rabarbern lätt med hushållspapper och strö över råsocker. Bränn av med en en brûléebrännare. Bränn gärna två gånger.
Tips! Det enda lite svåra med den här rätten är att det är svårt att skära rabarbern i bitar när den ligger på tallriken. Om bitarna känns för stora för att ta i en tugga kan du därför med fördel dela dem på längden i stavar men hålla ihop dem så att det ser ut som hela bitar.
- Lägg upp på tallrikar tillsammans med hallonsnö, vaniljgrädde och granolacrunch. Toppa med remsor av rabarberskal.
Hallonsnö
Det här behöver du till fyra personer:
1/2 dl frystorkade hallon
1 1/2 dl maränger
Kör marängerna och hallonen i en liten mixer till jämn konsistens. Hallonsnön håller hur länge som helst om du bevarar den svalt och mörkt.
Granolacrunch
Det här behöver du till fyra personer:
1 1/2 dl granola (eller en annan god müsli med nötter)
1 msk smör
1 msk sirap
1 msk strösocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret och blanda i alla andra ingredienser.
- Bred ut blandningen på en plåt med silikonduk eller bakplåtspapper.
- Kör i ugn tills kanterna börjar få färg.
- Ta ut och låt svalna på plåten. Bryt i lagom bitar så att du kan strö över rabarbern. Crunchen håller sig fräsch i flera dagar.
Vaniljgrädde
Det här behöver du till fyra personer:
2 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
Gör så här:
- Dela och skrapa ur kärnorna och blanda med grädden.
- Häll upp grädden i en sifon och ställ kallt. Lägg upp när det är dags. Har du inte tillgång till en sifon så går det utmärkt att vispa grädden som vanligt, smaksätta den med vanilj och lägga upp snyggt med hjälp av en sprits.