Basilikaglass med amerikanska chokladpannkakor och jordgubbssirap

Läcker och fräsch efterrätt med smak av sommar.

Basilikaglass

Det här behöver du till fyra personer:

1 gelatinblad
250 g (ca 2,5 dl) röd mjölk
250 g (ca 2,5 dl) vispgrädde
25 g agavesirap (eller honung)
120 g äggula (ca 6 st)
125 g strösocker
1 1/2 kruka färsk basilika
1 lime

Dag 1:

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter.Mät upp mjölk, grädde och sirap i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa äggulorna och sockret ljust och luftigt med maskinvisp.
  3. Vispa ner gräddmjölken i äggskummet och vispa ihop. Slå tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt till 85 grader. Om du inte har någon termometer ska du vara vaksam på den första bubblan och dra kastrullen från värmen så fort du känner att såsen tjocknar. Det här är det kritiska momentet. Såsen ska tjockna men väntar du för länge så kommer glassen att smaka kokt ägg. Lyft upp gelatinbladet och rör ner i glassmassan.
  4. Kyl snabbt, gärna i isbad, täck med plastfilm och låt stå att svälla minst 2 timmar men helst över natten i kylskåp på 4 grader.

Dag 2:

  1. Plocka basilikabladen men undvik stjälkarna. Blanchera bladen i 10 sekunder i kokande vatten och kyl dem snabbt i isbad. Riv skalet av limefrukten
  2. Tillsätt basilikabladen och limeskalen till glassmassan och mixa den slät med en stavmixer. Sila genom en chinoise eller en finmaskig sil.
  3. Kör glassen i en glassmaskin till lagom konsistens.

Jordgubbssirap

Det här behöver du:

2 dl färska jordgubbar
1 dl lönnsirap

Gör så här:

  1. Hacka jordgubbarna och lägg i en kastrull.
  2. Ringla över sirap och låt koka ihop tio minuter.
  3. Sila. Kyl.

Amerikanska chokladpannkakor

Det här behöver du:

100 g mörk choklad av bättre snitt (ca 70 % kakaohalt)
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk salt
1 st ägg
2,5 dl mjölk
2 msk smör
florsocker
färska jordgubbar till garnering

Gör så här: 

  1. Hacka chokladen och smält i vattenbad.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke. Vispa snabbt ihop ägg och mjölk i en annan bunke. Smält smöret och vispa ned i äggmjölken. Vispa snabbt ner mjölblandningen och slutligen den smälta chokladen.
  3. Stek pannkakor i stekpanna eller allra helst i en plättlagg (tänk ca 1 msk smet per pannkaka).
  4. Lägg upp på tallrikar och pudra florsocker över. Servera med basilikaglass, jordgubbsirap och färska jordgubbar.