Chokladcrêpes med äppelkompott

Den här rätten var en del av ett tävlingsbidrag till Årets Hemmakock för några år sedan. Den gången slutade det med delfinal. Choklad, pannkakor, äpplen och kanel. Vad kan gå fel egentligen? 

Det här behöver du till fyra personer:

1 dl vetemjöl
3 dl mjölk
3 st ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk smör
100 gram mörk choklad (70 %)
2 msk mandelflarn, rostade
Florsocker, till garnering
Glass, eller grädde
ev Calvados

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg, vaniljsocker och salt. Låt stå och svälla minst 15 minuter. (Gör i ordning äppelkompotten under tiden).
  2. Smält en rejäl klick smör i en kastrull och smält chokladen i smöret.
  3. Vänd ner den smälta chokladen i pannkakssmeten.
  4. Stek pannkakorna (¾ dl smet till varje pannkaka blir lagom).
  5. Lägg upp en crêpe på varje tallrik. Lägg en klick äppelkompott på mitten, toppa med en nypa rostade mandelflarn och vik ihop.
  6. Pudra med lite florsocker.
  7. Servera med glass eller grädde.

Äppelkompott

Det här behöver du till fyra portioner:

2 st äpplen
1 msk muscovadosocker
1 msk sirap
2 tsk kanel
Smör

Gör så här:

  1. Skala två äpplen och ta bort kärnhuset och skär dem i små kuber.
  2. Smält 1 msk smör i en stekpanna.
  3. Stek äpplena tillsammans med muscavadosocker och kanel på medelvärme tills de är mjuka.

Tips!

För en lite vuxnare smak kan man smaksätta antingen äppelkompotten eller grädden med lite calvados. Om man vill göra det extra festligt kan man också garnera med kanderade rosenblad! 

Chokladcrêpes med äppelkompott Foto: Emma Mattsson