Crème Brûlée, mango- och äppelsalsa med mynta

Kanske den mest klassiska desserten av dem alla. Och inte alls så svår som man kanske tror. Mango- och äppelsalsan ger en fin brytning och passar utmärkt till. För att få till locket krävs lite träning. För några år sedan gjorde jag en film om hur du får till det perfekta locket till nätbutiken Kitchentime (som hette Lykka på den tiden).

Det här behöver du till fyra personer:

4 st  äggulor
3/4 dl  strösocker
1 st  vaniljstång
2
 dl  vispgrädde
2
 dl  röd mjölk

Så här gör du:

  1. Skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde, socker och vaniljstång. Låt svalna ca 10 minuter.
  2. Ta ur vaniljstången. Vispa sönder äggulorna och slå gräddmjölken sakta över under vispning.
  3. Häll upp i cocotteformar och grädda i vattenbad i 100 graders ugnsvärme ca 1 1/2 timme (tills äggblandningen stannat). Har du tillgång till en bra ugnstermometer ska du ta ut formarna när Crème Brûléerna är exakt 86 grader då är de helt perfekta. Låt svalna.
  4. Precis innan serveringen täcker du formarna med socker och bränner ett lock med hjälp av en gasbrännare. Om du inte har tillgång till en gasbrännare (köp gärna en det är inte så dyrt numera) kan du ställa formarna längst upp i ugnen med grillelementet på max. Då får du också ett helt okej lock.
  5. Servera med salsa och ett glas sauternes (blir helt ljuvligt till mangon).
  6. Crème Brûléen kan (förutom knäcktäcket) förberedas i god tid innan och förvaras svalt.

Mango- och äppelsalsa med mynta

Det här behöver du till 4 personer:

1 äpple
2 tsk honung
1 msk cointreau eller annan likör
1 mango
En näve färsk mynta

Gör så här:

  1. Skala och skär äpplet i centimeterstora kuber. 
  2. Hetta upp en kastrull och lägg i äpplet och honungen. Låt koka ihop någon minut så att äpplet mjuknar på ytan men fortfarande har kvar lite tuggmotstånd.
  3. Tillsätt en skvätt likör och koka ihop snabbt. Låt svalna, gärna minst en halvtimme.
  4. Skala och skär mangon i kuber och hacka myntan. Spara gärna några kvistar till garnering. Blanda äppelbitarna med mango och hackad mynta. Servera till en Crème Brûlée.
Crème brûlée med mango- och äppelsalsa