Friterad fetaost med het rabarberkompott

Det finns dagar för allt. Den här rätten skapade jag till Fetaostens dag för ett antal år sedan på uppdrag av livsmedelsproducenten Fontana. Min variant av sjuttiotalsklassikern friterad camenbert med varma hjortron.  

Det här behöver du till fyra personer:

2 rabarberstjälkar
2 msk flytande honung
0,5 dl torrt, vitt vin
ca 1/4 röd chili
300 gram fetaost
5 dl rapsolja
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
0,5 tsk kanel

Gör så här:

  1. Skala rabarberstjälken och hacka den fint, lägg i en kastrull och tillsätt honung och vin. Låt koka upp och sjuda ca 5 minuter. Rör om då och då så att rabarbern delar på sig och kompotten får jämn konsistens. Dela chilin och ta ur kärnorna. Hacka den fint, och tillsätt - lite i taget - i kompotten. Smaka av. Låt kompotten stå på låg värme.
  2. Skär fetaosten i åtta stavar. Hetta upp oljan på medelhög temperatur i en kastrull med höga kanter. Om oljan börjar ryka är den för varm. Vänd fetaoststavarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och avslutningsvis i ströbröd. Fritera stavarna tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Lägg osten på tallrikar och ringla över den varma rabarberkompotten. Pudra lite kanel över tallrikarna. Servera direkt. 
Friterad fetaost med het rabarberkompott