Ingefärskokta päron, yoghurtglass med yuzu,
salt kolasås och rostad mandel

Ibland är det kul att blicka bakåt. För mig doftar den här rätten sjuttiotal. Men den har fått en liten ansiktslyftning för att passa på en finare meny på 2000-talet.

Det här behövs till 6 portioner:

3 st fasta päron (ta gärna något extra)
1 bit färsk ingefära (ca 4 cm)
½ dl strösocker
½ citron 

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur och dela päronen i fyra delar. Pressa citronen och häll över päronen. Skala och skär ingefäran i tunna skivor.
  2. Smält sockret i en vid kastrull, lägg i päronen och ingefäran och låt päronen få lite färg. Slå på vatten så att det precis täcker och låt päronen puttra till de blir lagom mjuka (ca 15 minuter). Smaka av på slutet och tillsätt mer citron eller socker efter smak. Ställ åt sidan.
  3. Servera päronen med yoghurtglass med yuzu, salt kolasås och rostad mandel.


Youghurtglass med yuzu

Det här behövs till ca 6 portioner:

2 gelatinblad
500 g turkisk youghurt
3 dl florsocker
ca 1 msk koncentrerad yuzujuice 
1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 10 minuter.
  2. Blanda yoghurt, florsocker och yuzujuice med en stavmixer.
  3. Värm någon deciliter av glassmassan till ca 50°C. Tillsätt gelatinbladen och rör om tills de smält. Blanda med den övriga glassmassan.
  4. Vispa grädden och blanda med glassmassan.
  5. Kör i glassmaskinen ca 30 minuter. Ställ in i frysen tills det är dags för servering.

Tips!

  • Om du inte har någon glassmaskin kan du frysa glassen i en vanlig frys.
    Rör om ca var tionde minut så att den inte blir för isig.
  • Yuzujuice kan ersättas med koncentrerad apelsinjuice eller någon annan valfri juice.

Salt kolasås

Det här behövs till en laddning:

1 burk sötad kondenserad mjölk
2 nypor flingsalt

Gör så här:

  1. Koka hela burken i en kastrull med vatten i ca 2 timmar.
  2. Spola burken i lite kallt vatten, öppna den och rör om kolasåsen. Smaksätt med salt.

Tips!

  • Om du vill göra det enkelt för dig köper du en färdig burk dulche de leche och tillsätter salt. Smakmässigt är det ingen större skillnad. 

Rostad mandel

Det här behövs det väl ändå inget recept till? Rosta mandelflarn i en torr panna bara.

Ingefärskokta päron