Äppelinfuserad, halstrad pilgrimsmussla, sorbet på spetspaprika och hallon, endivesallad med champagnevinaigrette

Festligt och annorlunda att servera en sorbet som förrätt. Den smakrika sorbeten på spetspaprika och hallon gör sig bra med grillade skaldjur, chili och vitlök. En frisk sallad och rostat bröd blir utmärkta tillbehör.

Det här behöver du till 4 personer:

8 pilgrimsmusslor
4 skivor surdegsbröd, t.ex. levain
Vitlök
Chili
Salt, peppar
Rökpistol med äppelspån
Olivolja
Paprikasorbet
Endivesallad med äpple och selleri

Gör så här:

  1. Lägg pilgrimsmusslorna i en plastpåse. Fyll påsen med äppelrök med hjälp av en rökpistol. Lägg i kylen minst en timme.
  2. Häll lite olivolja i en skål. Hacka vitlök och chili. Smaksätt oljan med vitlök, chili, salt och peppar.
  3. Vänd musslorna i oljan och halstra snabbt i grillpanna eller på kolbädd.
  4. Hetta upp olja i en panna. Stek brödet snabbt. Salta.
  5. Lägg upp halstrade pilgrimsmusslor på en bit rostat bröd och en kula sorbet på en bädd av endivesallad.

Paprikasorbet med hallon och rom

Paprika, särskilt spetspaprika, är en söt grönsak. Om du grillar den blir den ännu sötare. Förhållandet mellan hallon och paprika kan du variera. En del gillar hallonsorbet med touch av paprika. Jag vill ha paprikasorbet med en touch av hallon.

Det här behöver du till fyra personer:

2 röda spetspaprikor
1 gelatinblad
1 dl råsocker
1 dl vatten
1/2 dl hallon
1 cl mörk rom

Gör så här:

  1. Dela paprikorna, lägg dem med skinnsidan uppåt på en plåt och grilla dem tills de blir nästan helt svarta. Lägg paprikorna i en plastpåse och kyl dem.
  2. Blötlägg ett gelatinblad i lite kallt vatten i minst 10 minuter. Koka upp vatten och socker till en simmig sockerlag. Låt gelatinet smälta i sockerlagen. Låt svalna.
  3. Dra skinnet av paprikorna och dela i bitar. Blanda paprika, hallon, rom och sockerlag och mixa till en slät puré. Om du vill kan du sila purén om du vill ha den helt slät. Jag tycker dock att det är snyggt med lite hallonkärnor.K
  4. Kör i glassmaskin till önskad konsistens. Ställ in i frysen någon timme eller två. Om du inte har tillgång till en glassmaskin så går det att göra sorbet i en vanlig frys. Häll sorbetsmeten i en grund form och ställ in i frysen 4-6 timmar. Rör då och då för att få en jämn konsistens.

Endivesallad med champagneviaigrette

Det här behöver du till fyra personer:

1 endivesalladshuvud
2 stjälkar selleri
1 äpple
Olivolja
Champagnevinäger
Örtsalt
Peppar
ev. honung

Gör så här:

  1. Gör en klassisk vinaigrette på olivolja, champagnevinäger, peppar, ett gott örsalt och ev. lite honung.
  2. Hacka salladen och skär sellerin och äpplet i små tärningar. Vänd runt grönsakerna och äpplet i vinaigretten.
Halstrad tonfisk