Gingravad lax

Gravlax är kanske vår mest kända rätt av alla. Grundprincipen är enkel, en del salt och två delar socker. Det spelar faktiskt ingen roll hur mycket salt och socker du har, det som eventuellt är över skrapar du bara bort.

En gingravad lax får en mustigare smak som matchar den övriga julmaten. Och kan du som jag inte klara dig utan den klassiska så kan du ju alltid ha båda två!

Det här behöver du:

En laxsida på ca 800 g (som varit fryst minst ett dygn)
2 msk gin
2 msk enbär
1 msk vitpeppar
1/2 dl salt
1 dl socker

Gör så här:

  1. Putsa laxen och se till att alla ben är borta. Dela den i två lika stora delar.
  2. Pensla köttsidan på laxen med gin.
  3. Krossa enbär och vitpeppar. (Använd gärna en liten mixer, då enbären är lite sega i konsistensen är de lite svåra att krossa i en mortel.) Blanda med salt och socker.
  4. Täck båda köttsidorna med kryddblandningen. Lägg de mot varandra i en plastpåse och knyt till.
  5. Lägg fisken i kylen i en djup tallrik och en liten tallrik ovanpå och överst en tyngd.
  6. Vänd laxen efter en dag. Efter två dagar är den klar.
  7. Tag ur den ur påsen men spara spadet. Skrapa av eventuella salt- och sockerrester.
  8. Skär upp laxen och pensla med spadet. Servera med citron.

 

Gingravad lax