Halstrad tonfisk ”furikake” med sojasmör, laxrom och gurkgranité

Furikake är en japansk kryddblandning av svarta och vita sesamfrön, shisoblad och norialger. Jag sprinklar den över alla möjliga asieninspirerade rätter hemma men här får den spela huvudrollen. En isig granité gör sig bra till den halstrade fisken med sin chilihetta. Smöret lenar av och rommen bidrar med sälta. 

Det här behöver du till 4 personer:

4 skivor tonfisk (försök välja en smalare bit och skär istället tjockare skivor.
1 msk japansk soja
1 msk mirin
en nypa shichimi, togrshi (japansk chiliblandning)
2 msk furikake
4 tsk laxrom
Sojasmör
Gurkgranité

Gör så här:

  1. Vispa ihop soja och mirin och en nypa chili.
  2. Häll ut furikaken på en skärbräda
  3. Vänd tonfisken i sojasåsen och snurra den på kant över furikaken så att kryddorna täcker sidorna.
  4. Halstra snabbt i en het grillpanna (men se till att den fortfarande har en rå kärna. 
  5. Ringla lite sojasmör över och servera gurkgranité till, gärna i en liten skål.

Sojasmör

Smält en klick smör i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna något. Tillsätt lika mängd soja, rör om.

Gurkgranité

Det här behöver du till fyra små portioner:

1 stor gurka
2 gelatinblad
1/4 dl socker
1 dl vatten
Salt

  1. Skölj och dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär i centimetertjocka skivor.
  2. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i 10 minuter.
  3. Koka gurkan i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Slå av vattnet.
  4. Koka upp socker och vatten några minuter till en sockerlag. Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.
  5. Mixa gurkan slät med en stavmixer och blanda gurkpurén med sockerlagen.
  6. Kör i glassmaskin till önskad konsistens eller häll ut på en plåt och ställ in i frysen.

Tips!

Om du vill kan du smaksätta granitén med chili. I just den här rätten har tonfisken fått chili och då låter jag gurkgranitén vara neutral. Men till en mildare rätt så gör sig chilin bra i granitén.

Halstrad tonfisk