Furikake är en japansk kryddblandning av svarta och vita sesamfrön, shisoblad och norialger. Jag sprinklar den över alla möjliga asieninspirerade rätter hemma men här får den spela huvudrollen. En isig granité gör sig bra till den halstrade fisken med sin chilihetta. Smöret lenar av och rommen bidrar med sälta.
Det här behöver du till 4 personer:
4 skivor tonfisk (försök välja en smalare bit och skär istället tjockare skivor.
1 msk japansk soja
1 msk mirin
en nypa shichimi, togrshi (japansk chiliblandning)
2 msk furikake
4 tsk laxrom
Sojasmör
Gurkgranité
Gör så här:
Smält en klick smör i en kastrull. Ta av från värmen och låt svalna något. Tillsätt lika mängd soja, rör om.
Det här behöver du till fyra små portioner:
1 stor gurka
2 gelatinblad
1/4 dl socker
1 dl vatten
Salt
Om du vill kan du smaksätta granitén med chili. I just den här rätten har tonfisken fått chili och då låter jag gurkgranitén vara neutral. Men till en mildare rätt så gör sig chilin bra i granitén.