Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter

Inspirationen till den här rätten kommer från Nigella Lawson. På hennes brittiska julbord har brysselkålen fått sällskap av pancetta och kastanjer. Jag har anpassat den något till våra svenska smaker och låter de små kålhuvudena få sällskap av fläsk och valnötter istället. Den söta sirapen tar udden av de något beska toner som finns i brysselkålen och ger en bra brytning mot det salta fläsket. Med en rejäl näve valnötter blir det en härlig julkänsla!

Det här behöver du:

250 g brysselkål
125 g stekfläsk
2 msk sirap
1/2 dl valnötter
1 knippe bladpersilja
svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär av lite av stocken på brysselkålen och ta bort de yttre fula bladen.
  2. Koka brysselkålen i saltat vatten 2 minuter. Häll av dem i ett durkslag och spola med kallt vatten.
  3. Skär fläsket i tärningar och stek. Ta upp fläsket men låt fettet vara kvar i pannan.
  4. Dela brysselkålen på hälften. Bryn dem i stekpannan och när de börjar få färg häller du på sirapen. Stek ytterligare någon minut.
  5. Vänd ner fläsket, hackade valnötter och hackad bladpersilja. Dra några varv på pepparkvarnen. Rör om.
Karamelliserad brysselkål med fläsk och valnötter