Kräftsoppa med citron- och dillcrème och västerbottenquesadilla på kumminstomp

Hur många gånger har du inte tänkt att du borde ta vara på skalen efter kräftskivan och göra en god soppa? Gör det. Det är verkligen värt besväret. Eller så köper du en ny laddning kräftor bara för soppans skull då får du ju kräftstjärtar att lägga i soppan också. Vill du inte göra egen stomp kan du ta ett vanligt tunnbröd men det blir ju roligare med eget bröd förstås.

Det här behövs till 4 normalstora portioner eller 8 små förrätter:

Skal från 1 kg kräftor
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
3 msk tomatpuré
1 tsk persillade
3 dl vitt vin, torrt
1 liter vatten
2 dl grädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Rapsolja
Salt, peppar

Ev. kräftstjärtar till servering 

Gör så här:

  1. Skala kräftorna och lägg kräftstjärtarna åt sidan.
  2. Fräs lök, morot och palsternacka i olja.
  3. Tillsätt kräftskalen och fräs ytterligare en stund.
  4. Rör ner tomatpurén och persillade och vänd runt. Tillsätt vin och vatten och låt sjuda i 30 minuter. Sila.
  5. Tillsätt grädden och koka upp.
  6. Blanda en buerre manié av smör och mjöl (gör en boll). Tillsätt redningen, vispa soppan slät och sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Fördela eventuella kräftstjärtar i skålar. Häll på soppan, garnera med citron- och dillcrèmen och servera med västerbottenquesadilla. 

Citron- och dillcrème

Det här behöver du:

1/2 citron
3 dl crème fraiche
1/2 dl hackad dill
1/2 msk honung

Gör så här:

  1. Riv skalet av en halv citron.
  2. Blanda crème fraiche, hackad dill och honung. Tillsätt citronskalet (gärna lite i taget) och smaka av.
  3. Tillsätt lite pressad citron om det behövs.

Västerbottenquesadilla på kumminstomp

Det här behöver du till 8 små bröd:

2 dl rågsikt
2 dl dinkelmjöl 1/2 krm bikarbonat 1/2 krm hjorthornssalt 1 tsk salt 1 1/2 dl filmjölk ½ dl sirap
½ tsk kummin
2 dl riven västerbottensost
Olja att steka i, t.ex. rapsolja

Gör så här:

  1. Stöt kummin i en mortel.
  2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienser (utom osten) till en slät deg och låt vila svalt minst en halvtimme.
  3. Kavla ut degen tunt med mjölad kavel. Stansa ut portionsbröd med en packcylinder eller ett stort glas.
  4. Grädda i torr panna på medelhög värme tills det blir mörka fläckar på brödet, ca 1 minut per sida och låt svalna.
  5. Fördela osten över bröden och vik dem på mitten.
  6. Hetta upp olja i en panna och stek dem gyllenbruna.