Lågtempererat ägg 63,5°, lättgravad, sotad röding med citron och ramslök, picklad rödlök och citronskum 

Lågtemperat ägg är en upplevelse. Det ser ut som en äggula men när du sätter gaffeln i den får du en mjuk crème istället. Du behöver dock helst ha tillgång till en sous vide-utrustning för att resultatet ska bli bra. Det tar sin tid men under tiden kan du göra några lyxiga tillbehör. Här kommer några förslag men du kommer långt med en brödbit, löjrom och hackad lök.

Det här behöver du:

4 fina, färska ägg (ta gärna några extra så kan du välja dem som blir snyggast)
Sous vide-utrustning

Gör så här:

  1. Lägg i äggen, fyll på vatten och ställ in sous vide-utrustningen på 63,5 grader. Sätt timern på en timme och 15 minuter när vattnet kommit upp i rätt temperatur.
  2. Ta upp äggen och låt de svalna. Knäck de försiktigt och ta bort vitan. 
  3. Lägg upp tillsammans med lyxiga tillbehör

Lättgravad och sotad röding

Det här behöver du till fyra personer:

2 rödingfiléer
1 msk salt
2 msk socker
Rivet skal av en 1/2 citron
1 tsk torkad ramslök (eller en msk färsk)

Gör så här:

  1. Blanda socker, salt, rivet citronskal och ramslök och täck köttsidan på rödingfiléerna med blandningen. Lägg ihop dem och lägg svalt att grava minst en timme. (Om rödingen är odlad så behöver du inte frysa den i förväg).
  2. Skrapa av det som finns kvar av kryddorna och lägg filéerna på en plåt. Skär de i lagom stora munsbitar men låt de ligga kvar på skinnet. 
  3. Bränn av dem med en brûléebrännare och lyft dem sedan försiktigt till tallrikarna.
  4. Smaka av.

Picklad rödlök

Det här behöver du:

1/2 rödlök
2 msk ättikssprit
4 msk socker 
6 msk vatten

Gör så här:

  1. Skala och dela rödlöken i fyra delar. Skiva tunt.
  2. Koka upp en del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten i en kastrull.
  3. Ta kastrullen från värmen och lägg i löken. Låt svalna.
    Tips! Gör gärna en stor laddning när du ändå håller på. Den picklade rödlöken är grym till sill, i wraps och allt möjligt.

Citronskum

Det här behöver du:

1 dl citronsaft
1 dl vatten
2 g sojalecitin

Gör så här:

  1. Häll citronsaft, vatten och sojalecitin i en bunke.
  2. Kör blandningen med en stavmixer cirka 30 sekunder
  3. Skeda upp skummet och garnera tallrikarna.

Skummet håller sin form ett tag så det går bra att göra en stund innan servering. Om skummet tappar formen så är det bara att köra ytterligare en stund med stavmixern.

Lågtempererat ägg 63,5°