De krämiga sillarna tillhör julbordets roligaste och enklaste rätter. Ett julbord blir inte komplett utan en hemgjord senapssill. Senap passar bra med en rökig ton så varför inte låta sillen få smak av en riktig rökig maltwhisky för en kaxigare och mer vuxen touche. Jag har också skippat sockret, men om du tycker att den blir i tuffaste laget kan du tillsätta två matskedar brunt farin. Så där ja. Då har vi den klassiska smaken kvar samtidigt som den fått en modern twist.
Det här behöver du till en sats (ca 8-10 personer på buffé):
1 sats inlagd sill (se nedan)
6 msk skånsk senap
1 msk rökig maltwhisky
1 dl crème fraiche
1 dl finhackad purjolök
Gör så här:
Klassikern av alla klassiker. Gör en rejäl laddning när du ändå håller på ...
Det här behöver du till en sats (ca 8-10 personer på buffé):
ca 400 g urvattnad sill (eller en burk inläggningssill)
1/2 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 rödlök
1 morot
20 hela kryddpepparkorn
4 lagerblad
Gör så här:
Om sillen är för salt när den smakas av kan du tillsätta lite sockerlag eller låta några skivor rå potatis dra i krukan över natten.