Sellerisoppa med äpple, calvados, bacon och äppelkrutonger

Rotselleri och äpple är en fantastisk kombo. Sötman i sellerin gillar syran i äpplet. Och här boostar vi äppelsmaken rejält. Äpple i soppan, en skvätt calvados och kronan på verket, äppelkrutonger. Brödkrutonger är ju alltid lyckat i soppa, och de här krutongerna fyller samma funktion. Men säg ingenting till dina gäster, överraskningsmomentet är halva grejen. De ser ut som vanliga brödkrutonger och sedan biter man och får ... ett äpple.

Det behöver du till en förrätt till fyra personer:

ca 400 g rotselleri
1 svenskt höstäpple
2 cl calvados
4 dl vatten
1/2 msk lantbuljong
50 g bacon, gärna extra rökt
1 ägg
2 msk vetemjöl
1/2 dl panko, asiatiskt ströbröd
2 dl grädde
persilja
svartpeppar, salt
smör, olja

Gör så här:

  1. Skala och skär rotsellerin i tärningar, ca 2x2 cm. Skala och kärna ur äpplet och skär äpplet i lika stora tärningar.
  2. Fräs sellerin och hälften av äppeltärningarna i smör och olja i en kastrull. Tillsätt calvadosen och rör runt, låt vätskan ånga bort. Tillsätt vatten, lantbuljong, en nypa salt och några varv svartpeppar och låt småsjuda minst 10 minuter till sellerin är rejält mjuk.
  3. Vänd under tiden resten av äppeltärningarna först i vetemjöl, sedan i vispat ägg och slutligen i panko.
  4. Skär baconet i små bitar och knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Rosta äppelkrutongerna i baconfettet.
  6. Häll i grädden i soppan, koka upp, mixa med stavmixer och smaka av.
  7. Späd om den är alltför tjock. Personligen tycker jag att den ska vara snarare en puré än en tunn soppa.
  8. Servera med bacon, krutonger, klippt persilja och ett schysst vitt vin, gärna en riesling.
Sellerisoppa