Sparristagliatelle med halstrade pilgrimsmusslor och mejramsolja

Visst går det att laga pasta utan pasta. Genom att hyvla den råa sparrisen fungerar den utmärkt som tagliatelle.

Det här behöver du till fyra portioner:

8-12 vita sparrisar
5 dl grädde
1 dl vitt vin
1/2 msk lantbuljong el. 1/2 grönsaksbuljongtärning
8 pilgrimsmusslor
salt, peppar
ev. maizena
citron
olivolja
persillade eller annat örtsalt
tryffelolja

Det här behöver du till mejramsoljan:

1 kruka färsk mejram
2 dl olivolja (av inte alltför bra kvalitet)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Gör så här:

  1. Börja med mejramsoljan. Hacka mejramen grovt och häll på olivolja. Hacka vitlöken grovt. Salta lätt och dra några varv med pepparkvarnen. Mixa oljan snabbt med en stavmixer. Obs! Mixa inte för länge, då kan den bli besk. Ställ åt sidan.
  2. Skölj och skala sparrisen och skär bort den nedersta tjocka delen. Lägg skalen och nederdelarna i en tjockbottnad kastrull. Slå på grädde, vin och buljong och salta och peppra lätt. Låt koka upp och sjuda försiktigt i 5-10 minuter tills den reducerat lite och du fått en tjock sås. Stärkelsen i sparrisen kommer förhoppningsvis att räcka men om du tycker att den är för lös kan du reda med lite maizena.
  3. Ta den ansade sparrisen och hyvla den försiktigt med en osthyvel till "tagliatelle". Lägg sparrisen i en skål med iskallt vatten och lite pressad citron.
  4. Vänd pilgrimsmusslorna i olivolja och krydda dem med persillade (eller annat örtsalt) och peppar.
  5. Koka upp vatten i en rymlig kastrull och tillsätt salt. Lägg i sparristagliatellen och låt den koka en minut. Slå av vattnet och blanda med lite tryffelolja.
  6. Sila av gräddsåsen. Slå den på sparristagliatellen och rör om.
  7. Hetta upp en stekpanna. Halstra pilgrimsmusslorna snabbt, bara så att de får vacker färg.
  8. Lägg upp tagliatellen på tallrikar. Lägg musslorna över och ringla mejramsolja över. Dra slutligen några varv med pepparkvarnen.
Sparristagliatelle med halstrade pilgrimsmusslor och mejramsolja