Vichyssoise med bacon, rädisor och gräslök

Jag har experimenterat en del med olika smaksättningar på vichyssoise, men det har aldrig blivit särskilt lyckat. Den lena, mjälla elegansen hos den klassiska, kalla, franska purjolökssoppan är uppenbart fulländad som den är. Det behövs inte så mycket garnityr heller. Lite klippt gräslök räcker långt. En nypa knaperstekt bacon ger dock en välkommen brytning med båda sälta och knaprighet. Några tunna skivor av en rädisa förstärker friskheten i soppan.

Det här behöver du:

4 purjolökar, den vita delen
4 potatisar
2 msk smör
7 dl kycklingbuljong

3 dl grädde
1 msk pressad citron
En nypa riven muskot
Salt, peppar

Garnityr:
4 skivor bacon
4 rädisor
1 msk klippt gräslök

Dag 1:

  1. Skölj purjolöken noga och hacka den fint. Skala potatisen och skär den i tärningar.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Svetta löken tills den är mjuk. Lägg i potatisen och låt den fräsa med i ett par minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt kycklingfonden och sjud i 30 minuter till löken är mjuk. Låt svalna några minuter
  4. Mixa soppan med en stavmixer och passera den genom en trådsil om du vill ha den helt slät.
  5. Vispa ner grädde och koka upp. Smaksätt med citron, muskot, salt och peppar.
  6. Kyl soppan, gärna i isbad. Täck med plastfilm och ställ i kylen några timmar, gärna över natten.

Dag 2:

  1. Vispa soppan och kontrollera smaksättningen.
  2. Skär baconet fint och knaperstek. Skiva rädisa tunt och hacka gräslök fint.
  3. Häll upp soppan och garnera. 

Tips!

Receptet räcker till fyra stora förrätter. Jag serverar dock soppan i riktigt små portioner och då räcker det till åtta små skålar.

Vichysoisse med rädisor, bacon och gräslök