Jag har experimenterat en del med olika smaksättningar på vichyssoise, men det har aldrig blivit särskilt lyckat. Den lena, mjälla elegansen hos den klassiska, kalla, franska purjolökssoppan är uppenbart fulländad som den är. Det behövs inte så mycket garnityr heller. Lite klippt gräslök räcker långt. En nypa knaperstekt bacon ger dock en välkommen brytning med båda sälta och knaprighet. Några tunna skivor av en rädisa förstärker friskheten i soppan.
Det här behöver du:
4 purjolökar, den vita delen
4 potatisar
2 msk smör
7 dl kycklingbuljong
3 dl grädde
1 msk pressad citron
En nypa riven muskot
Salt, peppar
Garnityr:
4 skivor bacon
4 rädisor
1 msk klippt gräslök
Dag 1:
Dag 2:
Receptet räcker till fyra stora förrätter. Jag serverar dock soppan i riktigt små portioner och då räcker det till åtta små skålar.