Grillade lammracks, dubbelbakad sötpotatis med pecorino, rödvinssås med rålakrits, crème på cannellinibönor och rostade rödbetor

Lamm gillar rosmarin. Lamm gillar sötpotatis. Sötpotatis gillar rosmarin. Från rosmarin är steget inte så långt till lakrits. Fårost här i form av pecorino och rödbetor så är vi hemma.

Det här behöver du till 4 personer:

12 lammracks

Rub:
1/2 tsk peppar
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 nypa chili
1 tsk salt, gärna rökt
1 1/2 tsk råsocker 

Glaze:
1 msk honung
1 msk japansk soja
1 vitlöksklyfta
1/2 msk pressad citron

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på grill.
  2. Stöt de hela kryddorna till rubben i en mortel. Blanda med salt och socker.
  3. Gnid in lammracksen med rubben och lägg de på ett galler. Ha gärna en form under så att du fångar upp köttsaften, slå i lite vatten så att det inte bränns fast. Grilla i 10 minuter tills de börjar få färg. 
  4. Blanda ingredienserna till glazen. Pensla racksen och baka den ytterligare några minuter.
  5. Sänk värmen till ca 110 grader och stick i en termometer. Baka tills innertemperaturen är 65 grader. Det tar ca 20-30 minuter beroende på racksens tjocklek, ugnen och hur länge du bakade dem på högre temperatur.
  6. Dela på racksen och vänd runt dem i den köttsaft som blivit. Servera med dubbelbakad sötpotatis, rödvinssås med rålakrits, cannelinibönor och rödbetor. 

Dubbelbakad sötpotatis med pecorino

Det här behöver du till fyra personer:

5 sötpotatisar
2 msk olivolja
2 msk smör
1/2 msk torkad rosmarin
salt, peppar
1/2 dl riven pecorino

Gör så här:

  1. Tvätta sötpotatisarna, torka dem och smörj in dem med olivolja.
  2. Baka i 225 grader ugn tills de är mjuka, ca 30 minuter. 
  3. Låt de svalna något och skär dem försiktigt i halvor. Gröp ur fruktköttet och mosa med en gaffel. Lägg de 8 snyggaste skalen på en ugnsplåt.
  4. Hetta upp olja och smör i en panna och rosta rosmarinen i någon minut. Vänd ner fruktköttet och rör om. Peppra och salta. Smaka av.
  5. Lägg moset i sötpotatisskålarna. Toppa med riven pecorino och gratinera i ca 200 graders ugn i tio minuter. 

Rödvinssås med rålakrits

Det här behöver du till fyra personer:

100 g rökt sidfläsk
1 liten gul lök
1 dryg dl rotfrukter (t.ex. morot, palsternacka, rotselleri)
1 msk tomatpuré
3 dl rödvin
2 tsk japansk soja
2 tsk honung
1-2 dl vatten
1,5 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk riven rålakrits
2 msk smör

Gör så här:

  1. Tärna sidfläsket. Skala och hacka löken fint. Skala rotfrukterna och tärna.
  2. Lägg sidläsket i en kall kastrull. Hetta upp och stek fläsket. Tillsätt lök och rotfrukter. Fräs några minuter. Tillsätt tomatpuré och rosta ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt honung, vin, soja och hälften av vattnet och sjud på svag värme till hälften av fonden återstår (minst 30 minuter, men gärna längre). Späd vid behov med mer vatten.
  4. Sila. Red av såsen med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ett par minuter. Tillsätt lakrits. Börja med hälften av lakritsen och smaka dig fram. Blanka av genom att vispa ner smör. 

Crème på cannelinibönor

Det här behöver du till fyra personer:

200 g cannelinibönor på burk
1/2-1 msk olivolja
1-2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Gör så här:

  1. Skölj bönorna. Koka dem i lätt saltat vatten.
  2. Hacka vitlöken fint.
  3. Hetta upp lite av oljan och svetta vitlöken försiktigt utan att den inte får färg. 
  4. Häll i bönorna, rör runt och rosta någon minut så smakerna kommer fram.
  5. Mixa och tillsätt mer olja till lagom konsistens.

Rostade rödbetor

Det här behöver du till fyra personer:

4 stora eller 8 små rödbetor
Salt
Olja

Gör så här:

  1. Skala rödbetorna och dela dem i lagom bitar.
  2. Lägg de i en ugnsfast form ringla över olja, strö över ett gott salt och rör om.
  3. Baka i 200 graders ugnsvärme tills de är al denne, ca 20 minuter.
Lammracks med dubbelbakad sötpotatis