Rostat ankbröst med jordärtskocksrösti, rödvinssås med choklad och apelsin och stuvad savoykål

Anka är riktig festmat. Dessutom så är det väldigt smidigt att laga till många. Förbered i god, skicka in i ugnen med en termometer och invänta gästerna. Till ankan passar passar det med en rödvinssås med choklad och apelsin. Jag gillar inte att skriva recept på såser. Det är alltid lite vanskligt. Jag gör såser mera på känsla och smakar, smakar, smakar tills det blir som jag vill ha det.

Det här behöver du till 4 personer:

4 små eller 2 stora ankbröst
Salt, peppar
Folie
Köttermometer

Gör så här:

  1. Putsa ankbrösten och skär skåror i fettet i ett rutmönster (så att rutorna blir ca 1,5x1,5cm).
  2. Stek dem i en panna med fettet nedåt i typ 6-7 minuter (så att fettet blivit vackert gyllenbrunt).
  3. Vänd ankbrösten och stek dem på andra sidan i typ 3 minuter. Obs! Ankbröst är enormt feta. De kommer i princip att kokas i sitt eget fett. Men det ska vara så.
  4. Lägg alla ankbröst i en ugnsform, täck med folie och låt stå svalt minst en halvtimme.
  5. Sila fettet och spar till sås och rösti.
  6. Sätt ugnen på 120 grader.
  7. Stick en termometer i ett av brösten och låt dem gå till 55 grader. Det borde ta ungefär en kvart.
  8. Ta ur ankbrösten och skär dem i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg tillbaka dem i ugnsformen och täck med folie. Låt vila och håll varmt.

Jordärtskocksrösti

Det här behöver du till fyra personer:

4 potatisar
16 jordärtskockor
1 morot
1 gul lök
1 ägg
1 dl grädde
½ dl parmesan
½ msk persillade, eller andra valfria örter
Salt, peppar
Smör, olivolja
ev. persilja till serveringen

Gör så här:

  1. Skala potatisen och jordärtskockorna. Lägg dem i en stor skål med vatten, framför allt skockorna blir snabbt bruna annars. Skala moroten och löken. Riv potatisen, skockorna, löken och moroten grovt i en assistent eller med ett rivjärn. Riv osten fint. Lägg allt i en bunke.
  2. Tillsätt ägg, grädde, örter, salt och rikligt med nymald svartpeppar.
  3. Hetta upp olja tillsammans med en rejäl klick smör.
  4. Stek smeten i pannan under omrörning till den börjar få färg. Hit kan du med fördel förbereda i god tid.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Forma lagom stora portioner med händerna. Tänk stora pannbiffar.
  7. Ringla lite olja på en ugnsplåt och lägg ”biffarna” på plåten.
  8. Ringla ytterligare lite olja på ”biffarna” och dra några varv med pepparkvarnen.
  9. Skicka in plåten i ugnen och låt de gå färdigt ca 15 minuter.
  10. Klipp gärna lite persilja över vid serveringen.

Alternativ

Om du bara ska servera den till några få personer så är det både snyggt och enkelt och servera röstin helstekt i en stekpanna. Ta en stekpanna som tål att ställas in hel i ugnen och gör istället så här från steg 4. 4

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg smeten i stekpannan och lägg ett jämnt lager i pannan. Stek röstin på medelvärme till den börjar stanna och får fin färg (lyft lite försiktigt med en stekspade i kanten om du är osäker).
  3. Lägg en tallrik över potatiskkakan. Ta ett stadigt tag med båda händerna om både pannan och tallriken och vänd den snabbt uppochner.
  4. Smält ytterligare en klick smör i pannan och ringla lite olja.
  5. Häll försiktigt i potatiskakan med steksidan uppåt och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.
  6. Skicka in hela stekpannan i ugnen och låt den gå färdigt ca 15 minuter.
  7. Klipp gärna lite persilja över vid serveringen.

Rödvinssås med apelsin och choklad

Det här kan komma till användning till fyra personer:

1 kycklingskrov
1 bit sidfläsk (ca 100 g)
2 nävar blandade rotsaker, t.ex. morot, selleri, kålrot, palsternacka
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk tomatpuré
5 dl rödvin
Några kvistar färska örter, t.ex. rosmarin och persilja
Torkade kryddor, en nypa timjan
P
eppar och salt
Några rutor mörk choklad
1/2 pressad apelsin eller lite apelsinjuice
Buerre manié (en kula smör och mjöl)
ev honung (om såsen blir för syrlig)
ev en klick smör att blanka av med (om den fortfarande är för syrlig)

Gör så här:

  1. Knäck skrovet i bitar. Skär fläsket i tärningar. Rensa rotsakerna och löken och hacka dem i grova bitar.
  2. Hetta upp olja (eller ankfett) i en kastrull. Bryn skrovet och fläsket några minuter. Krydda med salt och peppar. Lägg i grönsakerna och övriga torkade kryddor. Bryn rotsakerna så att de blir gyllenbruna.
  3. Tillsätt tomatpuré och rör om. Klipp ner några kvistar med örter. Slå på vin och lite vatten så att det täcker grönsakerna.
  4. Koka upp, vrid ner värmen och låt stå och småputtra i en timme. Rör då och då och fyll på med vin efter behov. Nu är det ett bra läge att ta en paus.
  5. Sila. Hacka chokladen och pressa apelsinen. Smaksätt såsen. Ta lite i taget. Det ska fortfarande vara en rödvinssås med en touche av choklad och apelsin. Inte en chokladsås med apelsin och en touche av vin.
  6. Red såsen med buerre manié och balansera den med honung och smör (om det behövs). Smaka av med salt och peppar.

Stuvad savoykål

Det här behöver du till fyra personer:

1/2 huvud savoykål
Ankfett eller olja
Sirap
1 msk maizena
3 dl grädde
Salt
Vitpeppar

Gör så här:

  1. Rensa kålen och skär ut roten.
  2. Hacka kålen. Skölj. Kör den i en salladsslunga eller låt den stå och rinna av i ett durkslag.
  3. Svetta kålen i en stor kastrull i lite ankfett eller olja. Låt den bli mjuk utan att ta färg.
  4. Ringla över lite sirap och pudra maizena. Rör om.
  5. Slå på grädde och låt koka ihop.
  6. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.
Rostat ankbröst med jordärtskocksrösti