Till gösen och rotfruktspurén finns det flera tillbehör som passar. Den som vill ta i tar allihopa. Den som vill ha det enklare väljer sina favoriter.
Det här behöver du till 4 personer:
4 gösfiléer på ca 150 gram
0,75 dl salt
0,75 dl socker
3 krm malen vitpeppar
2 msk fint hackad salladslök
Smör till stekning
Gör så här:
Det här behöver du till 4 personer:
4-6 palsternackor
3-4 jordärtskockor
1 knytnävsstor bit rotselleri
ev. några mandelpotatisar
1 skvätt vitt vin (1-2 msk)
1 skvimp päronkonjak (3-4 cl)
3-5 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar
Smör, olja
Gör så här:
Koka ihop lite rödvin tillsammans med socker och peppar till simmig konsistens. Mängden socker beror alldeles på vilket vin du har men ca 1 msk socker till 1 dl vin är en bra början.
Tärna 200 gram rökt sid- eller bogfläsk. Stek.
Riv ca 150 gram schysst ost, parmesan eller västerbotten. Lägg ut i lagom stora högar på bakplåtspapper. Skicka in i varm ugn tills de fått fin färg.
Kör en handfull kokade, mosade och passerade vita sparrisar med handmixer och barristamjölk (mer proteiner ger ett tjockare skum).