Snabbgravad, halstrad gösfilé, rotfruktspuré, rödvinsreduktion, sidfläsk, ostchips och sparrisskum

Till gösen och rotfruktspurén finns det flera tillbehör som passar. Den som vill ta i tar allihopa. Den som vill ha det enklare väljer sina favoriter.

Det här behöver du till 4 personer:

4 gösfiléer på ca 150 gram
0,75 dl salt
0,75 dl socker
3 krm malen vitpeppar
2 msk fint hackad salladslök
Smör till stekning

Gör så här:

  1. Blanda salt, socker, peppar och salladslök.
  2. Vänd fisken i blandningen.
  3. Låt ligga 1-1,5 timme
  4. Stek i smör.

Rotfruktspuré

Det här behöver du till 4 personer:

4-6 palsternackor
3-4 jordärtskockor
1 knytnävsstor bit rotselleri
ev. några mandelpotatisar
1 skvätt vitt vin (1-2 msk)
1 skvimp päronkonjak (3-4 cl)
3-5 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar
Smör, olja

Gör så här:

  1. Skala och hacka rotfrukterna, fräs i smör och lite olja för att locka fram sötman. Några mandelpotatisar i puréngör den lättare att hantera och något mjukare i smaken.
  2. Häll på vin och päronkonjak. Skaka och rör om i femton sekunder, slå på lite vatten. Koka livligt några minuter.
  3. Slå på grädde så det täcker rotsakerna, sänk värmen och låt puttra tills rotfrukterna är mjuka och vätskan nästan är borta.
  4. Mixa slätt med en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Passera genom en sil.
  5. Servera sedan gösen med rotfruktspuré, ostchips, bitar av fläsk, rödvinsreduktion och sparrisskum. Avnjut med ett lättare rödvin, exempelvis en bourgogne eller varför inte en bra pinot noir från nya världen.

Rödvinsreduktion

Koka ihop lite rödvin tillsammans med socker och peppar till simmig konsistens. Mängden socker beror alldeles på vilket vin du har men ca 1 msk socker till 1 dl vin är en bra början.

Stekt sidfläsk

Tärna 200 gram rökt sid- eller bogfläsk. Stek.

Ostchips

Riv ca 150 gram schysst ost, parmesan eller västerbotten. Lägg ut i lagom stora högar på bakplåtspapper. Skicka in i varm ugn tills de fått fin färg.

Sparrisskum

Kör en handfull kokade, mosade och passerade vita sparrisar med handmixer och barristamjölk (mer proteiner ger ett tjockare skum).