2008 tävlade jag i Årets Hemmakock som var ett slags föregångare till Årets Mästerkock. Temat det året var att skapa nya landskapsrätter och detta var mitt bidrag för Härjedalen. Jag vann uttagningen och kom till final där jag till slut blev tvåa. I tävlingen gjorde jag rätten på nötkött eftersom det var den obligatoriska ingrediensen i tävlingen men i originalet ska det vara souvas, rimmat enrisrökt renkött. Jag gjorde också eget tunnbröd förstås. Här har jag dock förenklat och tagit färdigt tunnbröd. Lingonsirapen är ett läckert tillbehör som jag ofta gör till vilt. Enkelt och mycket roligare än lingonsylt.
Det här behöver du till 4 personer:
600 gram souvas
1 gul lök
2 dl trattkantareller
3 dl grädde
1 msk messmör
2 tsk japansk soja
1/2 msk viltfond
1 msk smör
1 nypa krossade enbär
Salt och peppar
Persilja
Gör så här:
Koka ihop lite rödvin tillsammans med socker och peppar till simmig konsistens. Mängden socker beror alldeles på vilket vin du har men ca 1 msk socker till 1 dl vin är en bra början.
Tärna 200 gram rökt sid- eller bogfläsk. Stek.
Riv ca 150 gram schysst ost, parmesan eller västerbotten. Lägg ut i lagom stora högar på bakplåtspapper. Skicka in i varm ugn tills de fått fin färg.
Kör en handfull kokade, mosade och passerade vita sparrisar med handmixer och barristamjölk (mer proteiner ger ett tjockare skum).