Iscider – eiswein på norrländska

23 oktober 2015
Iscider

Ibland får man till de där kombinationerna som lyfter hela upplevelsen. Under hösten har vi serverat norrländsk iscider till en öppen äppellasagne med crème anglais. Vilken höjdare!

Iscider, eller Cidre De Glace, utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara. Brännland Iscider är en helt naturlig produkt som består till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen och inga tillsatser av alkohol är tillåtna.

Den norrländska iscidern är på sätt och vis ett klassiskt dessertvin med en mjuk, honungsliknande sötma men den har också en markant syra som ger en elegans och fräschör som visar att det här är en dryck av yppersta klass. Det finns en tydlig äppelsmak, förstås, men också andra komplexa toner av tropiska frukter. 

Nu har vi börjat med att kombinera iscidern med de klassiska smakerna i en äppeldessert med äpplen, mandel och vanilj. Men iscidern har fler användningsområden än så. Nästa steg är att testa den till olika kittostar och förstås till anklevern. 

När jag talade med Brännlands VD Andreas Sundgren berättade han att nästa produkt att lanseras är deras pärlande halvtorra cider som kommer på bolaget till våren. Då kanske vi också får en kompetent svensk cider som fungerar till både fläskrätter och asiatiska rätter.

Läs mer på Brännlands webbplats
Recept på öppen äppellasagne med crème anglais