Ankleverburgare med cantaloupemelon, mangold och tranbärsketchup

Ett elegant tilltugg med en humoristisk tvist. En bra inledning på en lyxig middag. Idén från början kommer från Melker Andersson och Fredsgatan 12 där det fanns en ankleverburgare på menyn för många år sedan. I min variant har hamburgaren blivit ännu mindre och tas i en enda tugga. Den frasiga och söta smördegsbakelsen fungerar bra i kombination med den feta anklevern. Och så en klick ketchup förstås. Annars vore det ju ingen hamburgare.

Det här behöver du:

Ankleverterrin
Smördeg
Cantaloupemelon
Mangoldskott
Tranbärsketchup (se nedan)


Gör så här:

  1. Gör en tranbärsketchup i god tid, den blir bara godare om den får stå till sig några dagar.
  2. Kavla ut smördegen och stansa sedan ut skivor med en packcylinder eller ett litet glas (cirka 5 cm i diameter). Lägg smördegen på en plåt och baka i 190° varmluft i ca 15 minuter. De ska vara helt genombakade och torra och precis fått lite gyllenbrun färg. Efter ett tag kommer poppa upp och det blir små frasiga torn.
  3. Tag ut dem, låt dem svalna och tryck ihop dem något . Dela dem på mitten.
  4. Skär melonen i tunna skivor och skär ut små trekanter. Skär anklevern i lagom stora skivor. (Det finns anklever i små runda portionsformar som är perfekta i storlek.)
  5. Bygg små hamburgare med smördeg, melon, mangoldskott, anklever, en liten klick tranbärsketchup och avslutningsvis ett smördegslock.Lägg upp på en bricka och servera som ett lyxigt drinktilltugg. Gärna till ett glas champagne.

Tranbärsketchup

Det här behöver du:
1/2 rödlök
1/2 msk olja
2 dl tranbär
1 dl socker
1/2 dl vitt vin
1 kanelstång
1/2 tsk potatismjöl

Gör så här:

  1. Hacka rödlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och svetta löken lite så den blir mjuk men inte får färg.
  2. Tillsätt tranbär, socker, vin och en kanelstång bruten i bitar. Låt koka 10-15 minuter.
  3. Rör då och då och mosa bären efter hand med en träslev eller en muddler.Sila av bären och mosa ordentligt i silen med sleven eller muddlern så att du får ut så mycket fruktsaft som möjligt. Häll tillbaka såsen i kastrullen.Blanda ut potatismjölet i lite vatten och rör ned.
  4. Låt koka ihop till lagom ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer socker efter smak. Låt svalna.
Ankleverburgare med melon och tranbärsketchup