Chokladtryffel med rosépeppar

Det finns få saker som passar så bra att avsluta en bra middag med som kaffe och en chokladtryffel. Att göra sin egen tryffel är både gott och enkelt. Jag har blivit väldigt förtjust i den belgiska chokladen Dolfin och deras roliga smaksättningar. Framför allt deras rosépepparchoklad är riktigt läcker. Den fungerar både som den är, i en chokladmousse eller i tryfflar. Peppar fungerar som bekant mycket bra till choklad men jag kan själv tycka att chili ibland kan bli väl starkt. Rosépeppar ger mildare och mer aromatiska tryfflar som passar bra att rensa gommen med. För den som inte får tag på Dolfin går det bra att använda en neutral choklad och smaksätta med lite stött rosépeppar.

Det här behöver du till ca 15-20 tryfflar:

200 gram mörk choklad av bättre sort (ca 70 % kakaohalt)
1.5 dl grädde
40 gram honung
40 gram osaltat smör
ca 1/2 tsk fint stött rosépeppar
Kakao

Gör så här:

  1. Hacka chokladen och lägg i en rundbottnad, rostfri bunke.
  2. Koka upp grädde och honung. Slå det över den hackade chokladen och rör tills chokladen är smält. Tillsätt smöret och rör tryffeln slät.
  3. Låt tryffeln kallna så pass att den inte kladdar men att den fortfarande är formbar. Forma tryfflar med välsköljda händer, lägg ner i kakaopulver och rulla runt.

Tips! Exprimentera gärna med dina egna smaksättningar. Apelsin, citron, kanel, te, ingefära, mynta, basilika, whisky, calvados, nötter och krossade kakaobönor, bara för att nämna några exempel, passar utmärkt att smaksätta choklad med.