Zabaione med jordgubbar och granolacrunch

Zabaione, Zabaglione eller Sabayonne. Kärt barn har många namn. Den klassiska itaienska desserten görs på ägg, socker och marsalavin – ett sött dessertvin från södra Sicilien med lite knäckig ton. Om du inte hittar marsalavin kan du byta ut det mot ett annat starkvin. Traditionellt serveras zabaionen ljummen utan grädde till färska fikon. Jag serverar den hellre kall och blandar den med grädde för att ge den en mjukare stil som jag tycker passar bättre med jordgubbar. Sedan toppar vi med något crunchigt.

Det här behöver du till 4 personer:

4 äggulor
4 msk socker
4 msk marsalavin
2 dl vispgrädde
1 msk smör
1 msk socker
1 msk sirap
1,5 dl granola
Jordgubbar
ev. lime eller citron

Gör så här:

  1. Vispa äggulor och socker kraftigt i några minuter, gärna med elvisp. Vispa ned vinet. Värm krämen i vattenbad under ständig vispning (med en vanlig visp). Det gäller att få in mycket luft i krämen för att den ska få rätt konsistens.
  2. Ta upp krämen ur vattenbadet så fort den börjar tjockna. Om du har en termometer så ska den nå 75 grader. Låt den inte vara kvar för länge, då kommer den att smaka äggstanning.
  3. Låt zabaionen svalna, men vispa någon gång då och då så att den blir jämn i konsistensen.
  4. Vispa grädden och vänd ner den i zabaionen.
  5. Smält smör i en kastrull. Blanda smöret med sirap, socker och granola. Du kan ta vilken müsli du vill men jag gillar den lyxiga granolan med mycket nötter.
  6. Bred ut granolablandningen på en plåt med bakplåtspapper eller på en silikonduk. Grädda i 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn tills den blir gyllenbrun. Ta ut plåten, låt svalna och bryt granolan i frimärksstora bitar.
  7. Snoppa jordgubbarna och skär dem i halvor eller klyftor, beroende på storleken. Om du gillar syrliga smaker så kan du pressa lite lime eller citron över jordgubbarna. De syrliga gubbarna matchar den söta zabaionen riktigt bra.
  8. Varva zabaione, granola och jordgubbar i selterglas.