Roasted Butternut Squash Soup New York Style

En härlig soppa som fungerar både som förrätt eller som en hel måltid. Den här varianten har hämtad sin inspiration från en espressobar i New York, där pumpan rostas med lönnsirap. Rostningen förstärker den nötiga smaken och gör soppan ännu fylligare. Pumpan har dock en dov nästan fadd ton. En crème med en tydlig citruskaraktär ger därför en välkommen brytning. 

Det här behöver du till 4-6 personer:

1 Butternut Squash
1 msk sirap eller honung
1 msk olivolja
1 tsk timjan
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1/4 citron
2 dl crème fraiche
4 skivor rostat bröd
chiliflakes, havssalt, peppar, persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela en Butternut Squash på längden, gröp ur kärnorna och snitta köttet i tärningar (ca 2x2 cm) utan att skära igenom skalet.
  2. Lägg i en ugnspanna och ringla sirap över. Smula över timjan och havssalt och ringla olja över frukten.
  3. Rosta i ca 40 minuter tills köttet blivit helt genombakat. Kolla att frukten inte får för mycket färg och sänk i så fall värmen. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
  4. Hetta upp olja i en gryta. Hacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta, svetta löken utan att den får för mycket färg. Ta bort skalet från squashen och rör ned köttet i grytan. Tillsätt buljong, vin och grädde. Jag använder oftast kycklingfonder i mina soppor för att det ger en mustigare smak, men om man vill ha en helvegetarisk soppa så går det givetvis bra med grönsaksfond eller lantbuljong.
  5. Låt sjuda ca 15 minuter. Mixa med stavmixer och smaka av med salt, peppar och någon krydda med sting efter smak, till exempel en nypa chiliflakes.
  6. Riv skalet av och pressa saften ur 1/4 citron, pressa den andra vitlökskyftan och blanda saften och det rivna skalet med crème fraiche och vitlök. Smaka av med salt. Ställ svalt att mogna tills det är dags att sätta sig till bords.
  7. Rosta brödet, skär av kanterna och rosta krutongerna ytterligare i olja i en panna, gärna med ett gott örtsalt. Servera soppan med en klick citroncrème, en näve krutonger och klippt persilja.