Souvas med messmör och trattkantareller, mandelpotatisquesadilla och lingonsirap

2008 tävlade jag i Årets Hemmakock som var ett slags föregångare till Årets Mästerkock. Temat det året var att skapa nya landskapsrätter och detta var mitt bidrag för Härjedalen. Jag vann uttagningen och kom till final där jag till slut blev tvåa. I tävlingen gjorde jag rätten på nötkött eftersom det var den obligatoriska ingrediensen i tävlingen men i originalet ska det vara souvas, rimmat enrisrökt renkött. Jag gjorde också eget tunnbröd förstås. Här har jag dock förenklat och tagit färdigt tunnbröd. Lingonsirapen är ett läckert tillbehör som jag ofta gör till vilt. Enkelt och mycket roligare än lingonsylt.

Det här behöver du till 4 personer:

600 gram souvas
1 gul lök 
2 dl trattkantareller 
3 dl grädde 
1 msk messmör 
2 tsk japansk soja
1/2 
msk viltfond 
1 msk smör 
1 nypa krossade enbär
Salt och peppar
Persilja 

Gör så här:

  1. Låt lingonen och sirapen koka ihop i cirka 10 minuter. Sila och kyl.
  2. Skala och koka potatisen. Tänk på att mandelpotatis har kortare koktid än vanlig potatis.
  3. Bryn smör, hackad lök, kantareller och renskav i en stor stekpanna. Tillsätt grädde, messmör, en nypa krossade enbär och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Pressa den kokta potatisen med en potatispress, smält 1 msk smör, tillsätt mjölk och värm. Rör försiktigt ner smörmjölken i potatisen. Tillsätt äggulor och smaka av med riven muskot, salt och peppar.Vänd försiktigt i riven ost i potatis­purén. Bred ut ungefär hälften på ett tunnbröd. Lägg ytterligare ett tunnbröd ovanpå. Stek quesadillan gyllenbrun i smör på båda sidor.Skär upp quesadillan i tårtbitar, servera med renskav och garnera med persilja och ringlad lingonsirap.Servera resten av moset vid sidan av för dem som är extra hungriga eller om barnen har svårt för quesadillan. 

Rödvinsreduktion

Koka ihop lite rödvin tillsammans med socker och peppar till simmig konsistens. Mängden socker beror alldeles på vilket vin du har men ca 1 msk socker till 1 dl vin är en bra början.

Stekt sidfläsk

Tärna 200 gram rökt sid- eller bogfläsk. Stek.

Ostchips

Riv ca 150 gram schysst ost, parmesan eller västerbotten. Lägg ut i lagom stora högar på bakplåtspapper. Skicka in i varm ugn tills de fått fin färg.

Sparrisskum

Kör en handfull kokade, mosade och passerade vita sparrisar med handmixer och barristamjölk (mer proteiner ger ett tjockare skum).

Souvas med mandelpotatisquesadilla