Egen glass - del 2 
Smaksatt glass

När man väl har lärt sig att göra en riktig vaniljglass enligt crème anglais-metoden så har man den kunskap man behöver för att skapa de allra flesta roliga glassar. Man utgår helt enkelt från grundreceptet och smaksätter glassmassan med de örter, kryddor, bär eller andra smaksättare som man gillar. Svårare än så är det inte. Och om du väljer att göra en annan grundglass på till exempel yoghurt eller utan ägg så gör du på samma sätt.

Örtglassar

Alla ätliga örter, både odlade och vilda, går utmärkt att göra glass på. Rosmarin, salvia, mynta, timjan (allra helst citrontimjan) och inte minst basilika (även thai- och kanelbasilika) är utmärkta att plocka från kryddlandet och göra glass på. Älgört och fläderblom är exempel på vilda örter som blir fantastiska glassar.

För att göra en örtglass utgår du från en vanlig crème anglais. Blanchera örterna i kokande vatten, kyl ned dem snabbt och mixa sedan örterna i den varma glassmassan. Kyl ned, låt stå och svälla och frys i glassmaskin.

Det roligaste med örtglassarna är att användningsområdet blir bredare. En vanlig vaniljglass passar till mycket; som den är med bara chokladsås, till en banana split, i en milkshake, i en marängsviss eller som tillbehör till en chokladkaka. Men då pratar vi fortfarande om desserter. När vi smaksätter glassen med olika örter blir användningsområdet så mycket större. Kryddglassarnas ”vuxnare” smak inbjuder till att servera dem i kaxigare sammanhang, vad sägs till exempel om en pinjenötskaka med rosmaringlass? Basilikaglass är min personliga favorit som jag gärna serverar som dessert tillsammans med chokladblinier och jordgubbssirap, men också som förrätt till en tomatbruschetta med dadelvinäger.

Basilikaglass

 • 1 sats vaniljglassbas
 • 1 kruka basilika
 • 1 lime

Gör så här:

 1. Gör en vaniljglassbas och kyl över natten.
 2. Plocka basilikabladen men undvik stjälkarna. Blanchera bladen i 10 sekunder i kokande vatten och kyl dem snabbt i isbad.
 3. Riv skalet av limefrukten.
 4. Tillsätt basilikabladen och limeskalen till glassmassan och mixa den slät med en stavmixer.
 5. Frys glassen i glassmaskin.

Kryddglassar

Genom att smaksätta din glass med olika kryddor kan man skapa spännande glassar och anpassa dem till olika sammanhang. Att göra en kryddglass är ännu enklare att göra än en örtglass. Utgå helt enkelt från ett grundrecept till vaniljglass och smaksätt glassmassan med dina favoritkryddor. Vaniljstången kan du behålla om det passar. Något recept behöver du inte, krydda helt enkelt den varma glassmassan tills den smakar som du vill ha den innan du kyler ned den.

Här är några tips på kryddor som passar bra:

 • kanel
 • kardemumma
 • kummin
 • saffran
 • lakrits (köp lakritspulver i en kryddbod)

Frukt- och bärglassar

En god fruktglass gör du genom att mixa en tredjedel vaniljglassbas med två tredjedelar frukt- eller bärpuré. Jordgubbar är min absoluta favorit, men det går lika bra att använda hallon, blåbär, hjortron eller andra frukter och bär. Extra god blir glassen om du tillsätter bitar av bär innan du fryser den. Om du vill göra detta är det dock viktigt att bären är lättsyltade för att glassen inte ska bli isig.

Fruktpuré

En fruktpuré gör du genom att mixa bären och 10 % socker. Frukter som är fasta i köttet, till exempel päron och persika, behöver blancheras innan du mixar dem.

Halvsyltade bär (demi-confit)

Fyll en burk med dina favoritbär. Koka upp lika delar socker och vatten till en simmig sockerlag. Slå den kokande lagen över bären och skruva på locket. Låt stå i ett dygn för att sockret ska tränga igenom.

Jordgubbsglass

 • 300 g vaniljglassbas
 • 600 g jordgubbspuré
 • 200 g halvsyltade jordgubbar (kan uteslutas)

Gör så här:

 1. Gör en vaniljglassbas, kyl den och låt den svälla över natten.
 2. Mixa in jordgubbspuré i glassmassan med hjälp av en stavmixer.
 3. Hacka de avrunna, halvsyltade jordgubbarna i lagom bitar och vänd ner dem i glassmassan.
 4. Frys glassen i glassmaskin.

Chokladglass

Hemgjord chokladglass skiljer sig rejält från billig industritillverkad chokladglass. Som med annan glass är det förstås råvarorna som är nyckeln. När glassproducenterna väljer att smaksätta med kakao väljer du en riktigt fin choklad och skillnaden blir som natt och dag. För att göra en chokladglass utgår du även här från en klassisk vaniljglass. Du mixar ner din favoritchoklad i den varma glassmassan helt enkelt. Det är också gott med bitar av choklad i glassen. Då hackar du bitar av choklad och vänder ner i den kalla glassmassan innan du fryser den.

Mörk chokladglass

 • 1 sats vaniljglassbas
 • 125 g fin mörk choklad med ca 70 % kakaohalt (om du hellre vill göra på mjölkchoklad kan du öka mängden något till 175 g).

Gör så här:

 1. Gör en vaniljglassbas.
 2. Hacka chokladen fint.
 3. Vänd ner chokladen i den varma glassmassan och mixa in den i glassmassan med hjälp av en stavmixer till den har smält.
 4. Kyl ner till nästa dag.
 5. Tillsätt ytterligare hackad choklad om du vill och frys glassen i glassmaskin.
Basilikaglass