Pastaskolan - del 2 
Smaksatt pasta

Att göra egen pasta är pyssligt och tar tid, framför allt första gången. Men jag tycker att det är värt besväret åtminstone någon gång ibland. Smaken är så mycket bättre när pastan är färsk och visst smakar den extra bra när man gjort den själv? Allra roligast blir det när du börjar experimentera och smaksätta pastan på ditt personliga vis.

Grundprincipen är enkel. Utgå från ett grundrecept på egen pasta, välj de kryddor och råvaror som du vill smaksätta pastan med och blanda med degen. Det enda som kan vara bra att tänka på är att torkade kryddor oftast fungerar bättre än färska. Om du blandar i färsk vitlök så kommer spaghettin att ha svårt att hålla ihop. Då är det bättre att välja torkad vitlök eller ett vitlökssalt.

Pasta tricolori

En klassiker är att smaksätta och färga pastan i italienska flaggans färger. Spenat i den gröna, tomat i den röda och den vanliga pastan i mitten. I min tolkning fick spenaten sällskap av vitlök och tomaten kryddades med rosmarin. Men egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser. Citron och timjan blir ett bra komplement till grillad fisk, med saffran i spaghettin blir den perfekt till fiskgrytan. Med rödbetsjuice får du en vackert rosaskimrande pasta och chili ger en hetta som passar bra till asieninspirerade såser. Och så bläckfiskbläck förstås. Den kolsvarta spaghettin med smak av hav är min personliga favorit.

Spenat

Ta en näve färsk spenat per portion och blanchera lätt (lägg i kokande vatten ca 30 sekunder). Häll av och krama ur vattnet. Hacka fint och blanda med pastadegen. Krydda med vitlök och rikligt med salt. Spenaten kan göra att degen blir kladdig men då är det bara att tillsätta mer mjöl.

Tomat

Blanda degen med tomatpuré och kryddor. Räkna ca ½ matsked tomatpuré per portion beroende på hur röd du vill att pastan ska bli. Blanda med smakrika örter som rosmarin, mejram, timjan och oregano.

Bläckfiskbläck

Hemgjord kolsvart bläckfiskpasta är kanske det coolaste du kan bjuda på i pastaväg. Bläckfiskbläck kan vara lite svårt att få tag på,  men du hittar det i välsorterade italienska delikatessbutiker. Räkna ca 1 g bläck per 100 g deg (dvs 4 g till en grundsats) och blanda med degen. Bläckfiskbläck har en smak och doft av hav och passar bra med vitlök, basilika och andra medelhavsörter. Servera till framför allt skaldjur och fisk Med en solgul gräddsås med saffran och rikligt med färsk basilika får du en riktig färgbomb på middagsbordet!

Bläckfiskpasta