Vinprovning

Valet av vin är en central del av den gastronomiska upplevelsen. Varför inte avsluta arbetsveckan med en vinprovning på kontoret eller inleda middagen med vännerna med att förkovra er i druvornas värld?

Falkner Gastronomi erbjuder vinprovningar för såväl privatpersoner som företag. Välj någon av våra populära provningar eller kom med egna idéer om dina favoritviner.

Hur går det till?

  • Falkner Gastronomi erbjuder vinprovningar från 8 personer och uppåt. 
  • Utifrån det tema som vi bestämmer tillsammans tar vi fram en lista på de viner vi ska prova och ni sköter sedan inköpen.
  • Alla deltagare får ett provningsprotoll och en lista på de viner som ingår i provningen.
  • Om det behövs glas så går det att hyra.

Vad kostar det?

  • Grundpriset för en vinprovning är 300 kr/person. Vid större sällskap kontakta oss så tar vi fram ett förslag till upplägg.
  • Till detta tillkommer själva vinerna. Hur mycket vinerna kostar beror givetvis på vilka viner ni väljer och hur många viner ni vill prova, men räkna med ca 300 kr/person för en normal vinprovning med 6 olika viner.
  • Kostnaden för ev. glashyra ingår inte i priset.

Kombinera mat och vin

För att få den bästa upplevelsen räcker det inte att välja ett bra vin. Det är minst lika viktigt, om inte ännu viktigare, att kombinera rätt mat med rätt vin. Vi går igenom grundsmakerna, experimenterar och lär oss vilket vin som funkar bäst till stark mat och vad vi ska välja till sushin.

Dofter och druvor

Vinprovning handlar om att bygga upp ett eget doftbibliotek. Vi testar ett antal klassiska gröna och blå druvor. Vi lär oss vilken druva som doftar gräs, var vi hittar diesel och att franska ekfat doftar blyerts. Fixar du det avslutande blindtestet?

Champagne

Inget går upp mot champagne. Vi lär oss mer om hur man tillverkar champagne och vad som skiljer en champagne från andra mousserande viner. Vi testar några välkända och några mer okända champagner i olika stilar och ser vilka som passar i vilka sammanhang.

Champagnesabrering

Att öppna en champagneflaska med en sabel är inte så svårt som man kan tro. Vi är utbildade av svenska sabreringssällskapet och lär dig tekniken. Eftersom det går åt minst en flaska var så är det lämpligt att kombinera med en champagneprovning.

Ditt favoritdistrikt

Allra roligast kanske det blir när vi får dyka ner i något av våra favoritdistrikt. Själva återkommer vi ofta och gärna till Frankrike; till Bourgogne, Alsace eller Rhône. Men vi tar oss även gärna till Italien, USA och Nya Zeeland för att nämna några. Vad har du för favoriter? 

Temaprovningar

Det finns hur många teman som helst att bygga en vinprovning kring. Druvor, årstider, högtider. Det är bara fantasin som sätter gränser. Rosévinsprovning till våren, grillviner till sommaren eller mustiga rödviner till höstens grytor är bara några exempel.